"انما سميت قم، لان اهلها يجتمعون مع قائم ال محمد صلوات الله عليه ويقومون معه ويستقيمون عليه وينصرونه"(29)
"از اين جهت قم ناميده شد كه اهل آن در اطراف قائم آل محمد، عجل الله تعالي فرجه الشريف، گرد مي آيند و در ركاب او قيام مي كنند، او را ياري مي كنند و درياري او استقامت مي ورزند".
3ـ امام هادي(ع) روايت مي كند كه رسول اكرم(ص) در شب معراج در آسمان چهارم گنبد بسيار زيبائي ديد و از جبرئيل پرسيد كه اين گنبد چيست؟ جبرئيل عرضه داشت:
"حبيبي محمد، هذه صوره مدينه يقال لها:"قم" يجتمع فيها عبادالله المؤمنون، ينتظرون محمدا وشفاعته للقيامه والحساب، يجري عليهم الغم والهم والاحزان والمكاره".
"اي حبيب من محمد(ص) اين شكل شهري است كه"قم" ناميده مي شود، بندگان مؤمن خدا در آن گرد مي آيند، انتظار حضرت محمد و شفاعت آن حضرت را براي روز قيامت و روز حساب مي كشند، غمهاء، اندوها و انواع ناملايمات سيل آسابر آنها فرود مي آيد".
راوي از امام هادي(ع) پرسيد:"كي آنها انتظار فرج مي كشند؟"
امام(ع) فرمود:
"اذا ظهر الماء علي وجه الارض"
"هنگاميكه آب بر روي زمين پديد آيد"(30).
4ـ از علامه مجلسي در بحارالانوار مي نويسد كه از امام هادي(يا امام صادق(ع)) مروي است كه:
"انما سميت قم به لانه لما وصلت السفينه اليها في طوفان نوح(ع) قامت، وهي قطعه من بيت المقدس"
"قم از اين رو به نام"قم" ناميده شد كه كشتي حضرت نوح(ع) در زمان طوفان چون به آنجا رسيد بايستاد، آنجا قطعه اي از بيت المقدس است".(31)
5ـ و گفته شده چون بواسطه رودخانه و مسيله و درياچه و گودالهاي فراوان و پرآبي كه در اطراف قم ديده مي شوند، عرب به جايي كه پر آب باشد قمقمه مي گويند از اينرو با حذف زوايد اين سرزمين را"قم" گفته اند.
اما قم از شهرهائي است كه لقب هاي متعددي به آن داده شده است و اين لقب ها مانند لقب هائي كه به ديگر شهرهاي اسلامي داده اند غالبا مفهوم ديني و مذهبي و علمي دارد، آنچه از القاب قم در آثار نويسندگان بچشم مي خورد بالغ بر 30 لقب مي توان برشمرد كه صاحب كتاب"انوارالمشعشعين في شرافه قم والقميين"(32)مي نويسد:"بدانكه از براي بلده طيبه قم نامهاي بسياري از اخبار و كتب تاريخي مستفاد و ا ستناد و استنباط مي شود و زيادي اسم دلالت بر شرافت آن شهر دارد، هر چند كه آن نامها علم نيستند براي اين بلده طيبه مگر همان لفظ قم، ليكن صحيح است اطلاق آن القاب را بر اين ارض مقدس از وجهي مثلا براي معرفي آن مدينه از حيث كثرت علم و عالم گويند دارالعلم"(33)
ما در اين جا چند لقب از القاب فراوان اين دارالعلم و الاجتهاد را ذكر مي نمائيم كه عبارتند از: